ja_mageia

Pasica
Domov
Print

PravoZaNaravo

Narava v Sloveniji je ogrožena, kot še ni bila nikoli. Enega za drugim izgubljamo najdragocenejše kotičke ohranjene narave. Zaskrbljujoče stanje zahteva, da strnemo moči.

Dobra novica je, da imamo v Sloveniji veliko dobrih naravovarstvenih predpisov, slaba pa, da so ti brez veliko znanja in brez veliko dobrega dela naravovarstvenikov mrtva črka na papirju.

Več o tem na spletni strani Pravo za naravo!

 
Print

Pogled na daljnovod 2 x 400 KV blizu hiše, oziroma v mininimalnih "zakonskih mejah" najmanj 45 m od osi trase daljnovoda!

DSC02758

Odaljenost 45 m od osi trase daljnovoda ne pomeni, da ste  toliko oddaljeni tudi od vodov!

DSC02782DSC02753

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ta razdalja je vsekakor premajhna, čeprav strokovnjaki zatrjujejo s svojimi študijami, ki jih seveda plača investitor DEM, da je na tej razdalji sevanje v zakonskih mejah in da je življenje na takšni razdalji popolnoma varno. Koliko teh strokovnjakov in politikov, predvsem slednjih je že videlo takšen daljnovod od blizu, kaj šele da bi živeli ali želeli živeti ob njem. Projektanti pa zvito ("hinavsko") speljejo traso v tako menovanih minimalnih zakonskih mejah mimo hiš, da prebivalci niso opravičeni do odškodnin. Ljudje seveda živijo ob daljnovodih, ampak ne zato, ker bi jim bilo to všeč, temveč zato ker jih je v to nekdo prisilil (država in energetski lobiji).  Odškodnine ne dobijo lastnih sredstev za preselitev pa večina nima in jim ne preostane drugega kot, da životarijo ob teh vodih in upajo, da ne zbolijo ali postanejo živčne razvaline. Tudi občinam je vseeno za te ljudi, glavno da v občinsko blagajno priteče denar od koncesij ali tudi prikritih podkupnin s katerimi lahko potem gradijo razne mega projekte, ki so včasih sami sebi namen.

Torej država in energetski lobiji služijo mastne dobičke na plečih nekaj revežev, ki morajo vse to prenašati. Mislim, da bi bil že čas , da se temu upremo in rečemo, da se tako ne gremo več. Če hočejo služit na naš račun, naj to tudi pošteno plačajo drugače se temu reče "kraja" premoženja in zdravja in to podprta s strani države!

Minimalna razdalja , ki je še pogojno sprejemljiva bi morala biti 200 m od osi, kar postaja tudi v Evropi standard predvsem pri novogradnjah, naša država in lobiji pa seveda na to uho nočejo slišati, ker bi bila gradnja potem "predraga"!

Zato bi morali tisti, ki spadamo v projektu ČHE Kozjak (oziroma črpalne hidroelektrarne na Dravi) v tako menovano "prizadeto javnost" odločno reči ne temu projektu!

Še več teh "bližnjih srečanj" z daljnovodom si lahko ogledate v galeriji fotografij, ali pa v živo na trasi daljnovoda RTP Maribor - Kainachtal!

Vinar

 
Print

Video prispevek  "Življenje  ob daljnovodu " - avtor Tomaž Karat, novinar RTV, 24.11.2010 objavljeno v Dnevniku TV Maribor

Na kratko opisuje življenje in občutke ljudi ki že 18 let živijo ob 2 x 400 Kv daljnovodu Rtp Maribor - Kainachtal (Avstrija).

Dim lights Embed Embed this video on your site

 
<< Začetek < Nazaj 21 22 Naprej > Konec >>

Pasica

Anketa

Ste seznanjeni / se strinjate z našo peticijo?
 

EDKD - Facebook