ja_mageia

Pasica
Domov Aktualno
Ponedeljek, 25 Februar 2013 20:50

24_ur

Murska Sobota, 26.02.2013, 19:52 | 24UR

Kolikšno škodo lahko povzročijo?

Razkritje tajne pogodbe med Dravskimi elektrarnami Maribor in Pomursko akademsko-znanstveno unijo je dvignilo veliko prahu med naravovarstveniki. Sprašujejo se, kako naj verjamejo stroki, ki jo plačuje nasprotna stran, ugledni znanstvenik pa pravi: Take pogodbe ne bi podpisal.

Več na 24ur.com

 
Torek, 29 Januar 2013 08:22

ipop

22. 01. 2013

Senka Vrbica, PIC in Marko Peterlin, IPoP

Sodba Evropskega sodišča v korist zgodnjemu vključevanju javnosti v prostorskem načrtovanju

Evropsko sodišče je 15. januarja 2013 izdalo sodbo v zadevi C 416-10 Jožefa Križana in ostalih iz Slovaške. V sporočilu za javnost je Evropsko sodišče izrecno poudarilo, da mora imeti javnost pravico sodelovanja pri odločitvah prostorskega načrtovanja, kadar gre za objekte, ki imajo pomembnejši vpliv na okolje. Zaščita poslovnih skrivnosti ne more biti razlog zavrnitve takega dostopa. Glede na zahteve Aarhuške konvencije mora javnost sodelovati že od samega začetka, ko so še odprte vse možnosti in je sodelovanje javnosti lahko učinkovito in zato tudi smiselno. Javnost mora imeti brezplačen dostop do vseh informacij, relevantnih za sprejemanje odločitev v postopku prostorskega načrtovanja in možnost izpodbijanja zakonitosti odločitev, ki so rezultat tega postopka.

Več na IPOP.SI

 
Petek, 25 Januar 2013 20:28

Finance

Zamrznjena trasa ceste mimo Janševe hiše

24.01.2013 00:01   /   Finance 17/2013  Jaka Elikan

Do včeraj je veljalo, da gre predvidena hitra cesta do Velenja čez posestvo Janeza Janše; od včeraj te trase ni več

Ministrstvo za infrastrukturo je brez pojasnil preklicalo javno obravnavo druge trase hitre ceste med Šentrupertom in Velenjem, ki prečka Janševo posestvo 50 metrov od hiše. Namesto tega naj bi obudili prvo, dražjo različico. Dražjo za davkoplačevalce, ne za Janšo.

Več na Finance.si!

"Posvečeni" lahko zaustavijo ali spremenijo celotno traso (zaradi lastnih koristi), drugi je ne morejo prestaviti niti za meter (čeprav gre za biti ali ne biti) ...

 
Četrtek, 11 Oktober 2012 13:18

" VLOGA CIVILNE INICIATIVE V SLOVENSKEM PROSTORSKEM NAČRTOVANJU "

Zanimiva diplomska naloga avtorice Tine Križman, ki skuša razložiti zelo občutljive odnose med javnostjo na eni strani in kapitalom v navezi z državo na drugi strani pri posegih v prostor.

Seveda kapital in država dojemata prizadeto javnost kot moteč faktor in skušata njen vpliv čimbolj minimalizirati!

Več si lahko preberete v celotni diplomski nalogi!

 
Četrtek, 28 Junij 2012 08:45

Nedeljski.Dnevnik.si Nedeljski/Aktualno

Morilski cunami na pragu Slovenije

sreda, 27.06.2012 Tekst: Miha Štamcar

Leto 2008 je bilo leto našega planeta Zemlje in UNESCO se je odločil, da bo kritično razglasil pet največjih katastrof vseh časov, za katere gre kriviti inženirje in geologe. Strokovnjake, torej, ki so s svojimi odločitvami zakrivili smrt velikega števila ljudi. Pustimo za enkrat ostale štiri tragične primere - največja takšna katastrofa se je po mnenju UNESCA zgodila čisto blizu nas, le kakšnih 200 kilometrov od slovenske meje v Italiji, v dolini oziroma soteski reke Vajont, v hribih na meji med Furlanijo in Benetkami, ki jih Italijani imenujejo Furlanski Dolomiti.

Več v Nedeljskiem  Dnevniku!

 
<< Začetek < Nazaj 1 2 3 4 5 6 Naprej > Konec >>

Pasica

Anketa

Ste seznanjeni / se strinjate z našo peticijo?
 

EDKD - Facebook