ja_mageia

Pasica
Domov ČHE Kozjak Mediji Ne da je bila elektrika zastonj, v Nemčiji so nekaterim plačali, če so jo rabili
Print

OkoljeFinance

Borut Hočevar, 11.05.2016 08:38

Ne da je bila elektrika zastonj, v Nemčiji so nekaterim plačali, če so jo rabili

Cene električne energije so bile v soboto za Nemce nekaj ur negativne. Odjemalci so bili plačani, če so jo takrat rabili.

 

Sončna in vetrovna sobota je pripomogla, da so v Nemčiji okoli enih popoldne postavili nov državni rekord: z obnovljivimi viri so proizvedli 55 gigavatnih ur električne energije oziroma 87 odstotkov vse porabljene električne energije, poroča portal qz.com.

Lani so v Nemčiji iz obnovljivih virov proizvedli 33 odstotkov električne energije, z vključevanjem zlasti novih vetrnih elektrarn pa bo ta delež še večji. »Energetski sistem se je temu lepo prilagodil. Sobotno dogajanje kaže, da sistem deluje dobro tudi pri velikih količinah energije iz obnovljivih virov,« so na portalu citirali Christopha Podewilsa iz organizacije Agora Energiewende.

V Nemčiji bodo leta 2050 proizvedli vso energijo iz obnovljivih virov, na Danskem pa z vetrnimi elektrarnami že zdaj občasno proizvedejo več energije, kot jo potrebujejo.

Sobotno dogajanje je tudi pokazalo, da se nemški elektroenergetski sistem še vedno odziva počasi. Ob veliki proizvodnji iz obnovljivih virov so plinske elektrarne hitro izključili, v jedrskih in termoelektrarnah pa so nadaljevali s proizvodnjo, zato so morali njihovi operaterji plačati odjemalcem, da so porabljali elektriko. Industrijski odjemalci, na primer rafinerije in livarne so takrat služile s porabo elektrike, so še zapisali pri qz.com.

[Več člankov o elektrogospodarstvu v rubriki Elektrika portala Financ Okolje in energija.]

Vir: Finance. si


 
Pasica

Anketa

Ste seznanjeni / se strinjate z našo peticijo?
 

EDKD - Facebook