ja_mageia

Pasica
Domov ČHE Kozjak Zainteresirana javnost Daljnovod 2 x 400 Kv v živo!
Print

 

 

Daljnovod 2 x 400 Kv v živo!

 

Ker sem z družino eden od srečnežev, ki naj bi v prihodnosti bivali v neposredni bližini daljnovoda ČHE Kozjak - Rtp Maribor, sva se z ženo peljala gledat kako takšen daljnovod izgleda v "naravi", ki je podobna našim krajem!

Izbral sem daljnovod ki poteka od RTP Maribor do  RTP Kainachtal (Avstrija) in je podoben ali takšen kot naj bi bil zgrajeni na zgoraj omenjeni trasi.

Torej zapeljala sva se do Zgornjega Dupleka in potem po dolini do Metave. Daljnovod poteka na hribih po levi strani poti in je zelo viden tako da ga ne morete zgrešiti. Ko se v Metavi približa cesti sva se ustavila in si to brnečo in grdo pošast ogledala od blizu.

Najprej naju je osupnila sama velikost stebrov in širina trase ter nato še prasketanje, z ženo sva si bila edina da ob takšnem stvoru ne želiva živeti niti tega ne privoščima komu drugemu!

Za boljšo predstavo si ga lahko ogledate tudi na naslednjem videu:

"Življenje ob daljnovodu " - avtor Tomaž Karat, novinar RTV, 24.11.2010 objavljeno v Dnevniku TV Maribor

Na kratko opisuje življenje in občutke ljudi ki že 18 let živijo ob 2 x 400 Kv daljnovodu Rtp Maribor - Kainachtal (Avstrija) in seveda nikomur ne privoščijo, da bi ga doletela podobna usoda.


Dim lights Embed Embed this video on your site

Zaključek po tem ogledu je naslednji:

  • z ženo sva zgrožena in ogorčena, ter se bova do konca borila proti takšni rešitvi prenosa el. energije in s tem razvrednotenju najine imovine, zdravja in živcev.
  • to je ogromen poseg v okolje, ki se ga zaveš šele, ko si to ogledaš sam in začutiš to grobo silo, ki se pretaka po žicah.
  • vsem ki računajo na "velike odškodnine" in dobiček od tega, da bodo živeli ob daljnovodu, toplo priporočam da si "stvar" najprej ogledajo v živo.
  • seveda pa je veliko tistih, ki jim je vseeno, češ saj ne gre preko mojega dvorišča. Tudi za te bi bilo dobro da si to pogledajo in vidijo v kakšne pogoje življenja so potisnjeni nekateri za to, da imamo elektriko (oziroma da država in elektogospodarstvo služi na njihov račun).
  • na nobeni predstavitvi in študiji projekta ČHE Kozjak ni bilo v živo prikazano delovanje tako velikega daljnovoda.
  • investitor, MOP in  ostali pripravljavci študij  (tudi priznani slovenski inštitutii s svojimi velikimi strokovnjaki) so vehementno zatrjevali, da življenje ob takšnem daljnovodu ni nič posebnega in da premoženje ne utrpi nobene škode. Zanima me kdo od njih živi v neposredni bilžini.
  • država oz. investitor lahko torej povsem legalno (zakonito) posamezniku dobesedno "ukrade" premoženje, življenski prostor in zdravje za tako imenovano skupno dobro. Prav bi bilo, da se oddaljenost od središča trase povečai s sedanjih 45 na najmanj 200 m, kjer se sevanje in ostali vplivi zmanjšajo ter postane bivanje znosno. Seveda se popoln vpliv sevanja daljnovoda izniči šele po več kot 500 m, če zanemarimo vizualno iznakaženje.
  • odškodnine seveda dobijo samo tisti, ki imajo nepremičine v takoimenovanem pasu DPN in to je za te vrste daljnovoda 80 m. Če je to bivalni prostor, postane ta neprimeren za bivanje in dotični se mora izseliti, torej je pregnan iz svojega doma in okolja v katerem živi. Vsi ostali ki niso v tem pasu ne dobijo ničesar razen škode in uničenega zdravja. Toda ne gre za odškodnino, ki se je realno ne da nikoli poplačat temveč lahko tudi za uničeno brezvredno življenje.
  • mislim da je ta sistem odškodnin pri umeščanju elektrovodov prostor hudo krivičen in nasilen, prej ali slej bo morala država spoznati, da če ti nekaj vzame mora to tudi pošteno plačati oz. bo pač električna energija malo dražja in dobički malo manjši ali  pa najti drugačen naravi in ljudem bolj prijazen način prenosa električne energije.
  • ...

Boris in Ksenija Černec, Rošpoh

 

 
Pasica

Anketa

Ste seznanjeni / se strinjate z našo peticijo?
 

EDKD - Facebook