ja_mageia

Pasica
Domov
Print

OkoljeFinance

Borut Hočevar, 11.05.2016 08:38

Ne da je bila elektrika zastonj, v Nemčiji so nekaterim plačali, če so jo rabili

Cene električne energije so bile v soboto za Nemce nekaj ur negativne. Odjemalci so bili plačani, če so jo takrat rabili.

 

Sončna in vetrovna sobota je pripomogla, da so v Nemčiji okoli enih popoldne postavili nov državni rekord: z obnovljivimi viri so proizvedli 55 gigavatnih ur električne energije oziroma 87 odstotkov vse porabljene električne energije, poroča portal qz.com.

Lani so v Nemčiji iz obnovljivih virov proizvedli 33 odstotkov električne energije, z vključevanjem zlasti novih vetrnih elektrarn pa bo ta delež še večji. »Energetski sistem se je temu lepo prilagodil. Sobotno dogajanje kaže, da sistem deluje dobro tudi pri velikih količinah energije iz obnovljivih virov,« so na portalu citirali Christopha Podewilsa iz organizacije Agora Energiewende.

V Nemčiji bodo leta 2050 proizvedli vso energijo iz obnovljivih virov, na Danskem pa z vetrnimi elektrarnami že zdaj občasno proizvedejo več energije, kot jo potrebujejo.

Sobotno dogajanje je tudi pokazalo, da se nemški elektroenergetski sistem še vedno odziva počasi. Ob veliki proizvodnji iz obnovljivih virov so plinske elektrarne hitro izključili, v jedrskih in termoelektrarnah pa so nadaljevali s proizvodnjo, zato so morali njihovi operaterji plačati odjemalcem, da so porabljali elektriko. Industrijski odjemalci, na primer rafinerije in livarne so takrat služile s porabo elektrike, so še zapisali pri qz.com.

[Več člankov o elektrogospodarstvu v rubriki Elektrika portala Financ Okolje in energija.]

Vir: Finance. si


 
Print

vecercom

Sreda, 4. november 2015

SREČKO KLAPŠ

DEM v leru, Košorok o podhranjenosti razmišljanja

Povzetek iz članka:

"Usoda vseh razvojnih projektov DEM je odvisna od cene električne energije na trgu, ki je ta čas rekordno nizka in je razlog, da je donosnost načrtovanih investicij pod zahtevanim donosom na vložena sredstva. Zato so projekti bodisi zaustavljeni ali upočasnjeni," Pozeb pojasnjuje zastoj investicij v HE na Muri in v ČHE Kozjak. Podobno meni Košorok in doda, da je naloga dobrega gospodarja, da donos na kapital ustvarja, ne pa, da gradi investicije samo zato, da lahko reče, da skrbi za razvoj. "Vsaka naložba pač ni razvojna in glede na trenutno stanje cen električne energije na trgu sta obe omenjeni investiciji daleč od tega, da bi bili strateško pomembni. Menda si tisti, ki menijo drugače, ne želijo, da bi še ena elektrarna v skupini HSE delala z izgubo zaradi zgrešenih poslovnih odločitev? Tega ne bomo dopustili. Trditi, da sta obe investiciji ustavljeni zaradi TEŠ 6, pa je čisto zavajanje in preusmerjanje pozornosti v 'dežurnega krivca'," še meni Košorok.

Članek v dnevniku Večer!

EDKD: Pritiski lokalnih veljakov, ki želijo graditi zgrešene projekte so še vedno veliki. Kje je razlog?

 
Print

Pripomba na predlog Zakona o varstvu okolja

Ministrstvo za okolje in prostor Republike Slovenije

Kot državljani Republike Slovenije zahtevamo, da se pri pripravi »Zakona o varstvu okolja« popolnoma upošteva DIREKTIVA 2011/92/EU EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA z dne 13. decembra 2011 o presoji vplivov nekaterih javnih in zasebnih projektov na okolje!

DIREKTIVA 2011/92/EU EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA

Ivo Tratnik,  Predsednik EDKD

Maribor, 09. oktober 2015

 

 
<< Začetek < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Pasica

Anketa

Ste seznanjeni / se strinjate z našo peticijo?
 

EDKD - Facebook