ja_mageia

Pasica
Domov
Print

ipop

22. 01. 2013

Senka Vrbica, PIC in Marko Peterlin, IPoP

Sodba Evropskega sodišča v korist zgodnjemu vključevanju javnosti v prostorskem načrtovanju

Evropsko sodišče je 15. januarja 2013 izdalo sodbo v zadevi C 416-10 Jožefa Križana in ostalih iz Slovaške. V sporočilu za javnost je Evropsko sodišče izrecno poudarilo, da mora imeti javnost pravico sodelovanja pri odločitvah prostorskega načrtovanja, kadar gre za objekte, ki imajo pomembnejši vpliv na okolje. Zaščita poslovnih skrivnosti ne more biti razlog zavrnitve takega dostopa. Glede na zahteve Aarhuške konvencije mora javnost sodelovati že od samega začetka, ko so še odprte vse možnosti in je sodelovanje javnosti lahko učinkovito in zato tudi smiselno. Javnost mora imeti brezplačen dostop do vseh informacij, relevantnih za sprejemanje odločitev v postopku prostorskega načrtovanja in možnost izpodbijanja zakonitosti odločitev, ki so rezultat tega postopka.

Več na IPOP.SI

 
Print

Finance

Zamrznjena trasa ceste mimo Janševe hiše

24.01.2013 00:01   /   Finance 17/2013  Jaka Elikan

Do včeraj je veljalo, da gre predvidena hitra cesta do Velenja čez posestvo Janeza Janše; od včeraj te trase ni več

Ministrstvo za infrastrukturo je brez pojasnil preklicalo javno obravnavo druge trase hitre ceste med Šentrupertom in Velenjem, ki prečka Janševo posestvo 50 metrov od hiše. Namesto tega naj bi obudili prvo, dražjo različico. Dražjo za davkoplačevalce, ne za Janšo.

Več na Finance.si!

"Posvečeni" lahko zaustavijo ali spremenijo celotno traso (zaradi lastnih koristi), drugi je ne morejo prestaviti niti za meter (čeprav gre za biti ali ne biti) ...

 
Print

Pomurec

Bojana Karba | Ljutomer, 12.01.2013 ob 17:21

Civilna iniciativa Ljutomer-Ormož ne bo popuščala pri svojih zahtevah

Dopoldne so se na Stari Cesti v ljutomerski občini zbrali lastniki zemljišč, ki nasprotujejo načrtovani gradnji trase daljnovoda 2 x 400 kV preko njihovega ozemlja.

Država, kot investitor, in Elektro Slovenija (ELES), kot izvajalec, želita zgraditi visokonapetostni daljnovod 2x400 kV na relaciji Cirkovce-Pince. Kot so povedali, je trasa začrtana po območju njihovih občin, njihovih bivalnih, kmetijskih in gozdnih območij in to brez upoštevanja mnenja in zahtev občanov in občin. S postavitvijo daljnovoda gre tako za oškodovanje prebivalstva in degradacije območja za več rodov.

Več na Pomurec.com

 
<< Začetek < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Pasica

Anketa

Ste seznanjeni / se strinjate z našo peticijo?
 

EDKD - Facebook