ja_mageia

Pasica
Domov
Print

Delo

 Franc Milošič, Ptuj čet, 08.11.2012, 21:00

HE Formin – največje gorje Ptujskega polja

Formin na Ptujskem polju - Hidroelektrarna Formin stoji in elektrike ne bo dajala še najmanj naslednje tri ali štiri mesece. Njeno strojnico bodo morali zamenjati, ker je veliko naprav uničila voda, ki se je vanjo zlila po odvodnem kanalu v nasprotni smeri običajnega (od)toka.

Kakšnih sedem ali osem milijonov evrov škode in nekaj mesecev izpada proizvodnje elektrike bo precej visok davek. Poleg strojnice bo treba na novo zgraditi še nekaj sto metrov južnega nasipa odvodnega kanala in popraviti tudi del severnega nasipa. A to niso vsi stroški, ki gredo na rovaš te elektrarne, saj je prav njena gradnja v resnici uničila celotno Ptujsko polje. Tudi velik del škode tokratnega rekordnega vodnega vala Drave je povzročila ta elektrarna s svojimi spremljajočimi objekti.

Več v prispevku na spletnem portalu DELO!

Tudi stroka se moti in posledice, lahko tudi katastrofalne so vidne šele čez desetletja!

 
Print

Pismo lastnikom nepremičnin na območju projekta ČHE Kozjak, dne 21.03.2013!


Spoštovani lastniki nepremičnine,

preko katere naj bi šla trasa predvidenega daljnovoda ČHE Kozjak!

 

Priporočilo, kako ravnati ob obisku predstavnikov Dravskih elektrarn

 
Print

vecercom

Datum: 23.3.2013 - Stran: SOBOTNA PRILOGA, 

FLUID Simon Balažic, diplomirani inženir gradbeništva, Osebno

Podobnih je v Evropi zelo malo

Nekaj zaključkov iz pisma:

" V 25-ih letih se je ogromno spremenilo, predvsem je napredovalo komuniciranje z javnostjo. Protagonisti HE na Muri spretno uporabljajo medijski prostor in s tem poskušajo vplivati na ljudi. Zanimiv je tudi odnos do predstavnikov občin, ki jih mehčajo z raznimi donacijami in podobnimi "darili", tu so še "tajne" pogodbe z inštitucijami (na primer s PAZU) in podobno. Pri vsem tem gre verjetno za kupovanje javnega mnenja, medtem ko se stroka žal postavlja na stranski tir. 

Če človek malo širše pogleda vse dogajanje na Muri, lahko vidi, da je glavni igralec denar podjetja v državni lasti, interes prisklednikov je samo v tem, kdo bo dobil večji kos. Včasih imam občutek, da se vsi le trudijo pristaviti piskrček, da bi dobili čim več, medtem ko jim je za javni interes, ki ga obešajo na veliki zvon, prav malo mar. Pogodba med DEM in PAZU je žal indikator delovanja protagonistov HE in je po mojem samo vrh ledene gore, takšnih in podobnih sodelovanj je verjetno še več."

Več v prispevku na portalu VECER.COM ali tiskani izdaji dnevnika VEČER!


 
<< Začetek < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Pasica

Anketa

Ste seznanjeni / se strinjate z našo peticijo?
 

EDKD - Facebook