ja_mageia

Pasica
Domov
Print

vecercom

Datum: 31.12.2013 - Stran: GospodarstvoIgor Selan

"Kot na vislicah"

Kljub napovedi generalnega direktorja Holdinga Slovenskih elektrarn (HSE) Blaža Košoroka, da ustavljajo projekt Črpalne hidroelektrarne (ČHE) Kozjak, v Ekološkem društvu Kozjak - Dragučova (EDKD), v katerega so vključeni lastniki zemljišč, po katerih naj bi potekal daljnovod, ostajajo previdni. Po napovedih predsednika EDKD Iva Tratnika bo društvo še naprej ostalo aktivno vse dotlej, dokler ne dobijo zagotovil iz Bruslja, da je projekt dokončno ustavljen. Prav zato v društvu te dni intenzivno pripravljajo dopolnitev pritožbe, ki so jo lani naslovili na komisariat za okolje Evropske komisije. "Napoved Košoroka za nas še ne pomeni konca, kapital ne miruje. Imamo namreč informacije, da so bile na občini tri delegacije, ruska, nemška in avstrijska, ki se za projekt zanimajo še naprej."

Da bodo zadovoljni šele, ko bo vlada umaknila uredbo o državnem prostorskem načrtu, pravi tajnik društva Andrej Kos: "Zadevo namreč lahko zdaj spet pospravijo v predal in čakajo na ugoden trenutek, mi pa smo ta čas kot na vislicah in čakamo, kdaj nam bodo spodmaknili stol. Mirno bomo spali šele, ko bo zadeva umaknjena tudi iz prostorskega načrta, kar je občina tako ali tako naredila nezakonito."

Več na spletni strani Dnevnika Večer

 

 
Print

vecercom

Datum: 28.12.2013 - Stran: V ŽARIŠČUSrečko Klapš

HSE ustavlja projekt ČHE Kozjak

Največji projekt Dravskih elektrarn ČHE Kozjak, vreden štiristo milijonov evrov, ustavljen. Zelena luč HSE le investicijam v hidroelektrarne na Muri

Na četrtkov praznični dan je generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Blaž Košorok za STA izjavil, da HSE ustavlja projekt Črpalne hidroelektrarne Kozjak (ČHE Kozjak) Dravskih elektrarn Maribor (DEM): "Razlika med dnevnimi in nočnimi cenami elektrike je takšna, da nima pozitivnega vpliva na to, da bi se ČHE Kozjak splačala. Cene električne energije so s 100 padle na okoli 55 evrov na megavatno uro (leta 2009), potem pa so se leta 2011 še znižale, na 35 evrov, zdaj je trenutno okoli 40 evrov na megavatno uro. To je problem, ekonomika projekta v tem trenutku." Košorok je še dejal, da je treba to investicijo z ekonomskega in okoljskega zornega kota ponovno preveriti in temeljito premisliti.

Več na spletni strani Dnevnika Večer

Opomba EDKD:

Zanimiv bo odziv "lokalnih šerifov", ki so "donacije" od tega projekta že vračunali v svoje kalkulacije...

 
Print

vecercom

Datum: 27.12.2013 - Stran: GOSPODARSTVO

HSE upočasnil investicije

Holding Slovenske elektrarne (HSE) je v luči razmer, ko je skupina zaradi investicije v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ) izjemno obremenjena, upočasnil druge naložbe. Generalni direktor HSE Blaž Košorok v prihodnje vidi priložnosti predvsem v obnovljivih virih energije, gradnjah hidroelektrarn. Kot je dejal, se investicije v skupini glede na finančno stanje bolj ali manj ustavljajo, predvsem tiste, ki jih je treba z ekonomskega in okoljskega vidika ponovno preveriti. Brežice gredo naprej, ostale naložbe, ki se upočasnjujejo, pa bodo deležne temeljitega premisleka. Stoji investicija v srednjo Savo, enako velja za naložbo v Črpalno hidroelektrarno Kozjak. Razlika med dnevnimi in nočnimi cenami je po njegovih besedah takšna, da nima pozitivnega vpliva na to, da bi se Črpalna hidroelektrarna Kozjak splačala.

Dnevnik Večer

Opomba EDKD:

ČHE Kozjak je podobno škodljiva (sicer na drugačen način) investicija kot TEŠ. Ogromen, drag in uničujoč poseg v okolje, ki bi ob neekonomičnosti padel na pleča države in s tem davkoplačevalcem...

 
<< Začetek < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Pasica

Anketa

Ste seznanjeni / se strinjate z našo peticijo?
 

EDKD - Facebook